СВИНСКА КАВЪРМА
ПРОДУКТИ
600 г свински шол
8 бр. малки или 4 бр. големи листа кисело зеле
2 бр. червени чушки
2 бр. зелени чушки
1 глава червен лук
150 г праз
100 мл бяло вино
3 с.л. олио
2 с.л. доматено пюре
1 ч.л. мащерка
сол
черен пипер
магданоз за поръсване
ЧАША
Бяло вино
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Месото се реже на хапки, чушките на ленти, а лука на полумесеци. Слагат се в тиган със загрято олио и се бъркат 5-6 минути. Добавя се праза, нарязан на колелца, налива се виното и всичко се задушава. Когато течността се изпари, се добавят доматеното пюре, солта и пипера и отново се бърка 2-3 минути. Огъня се намалява до умерен и се доливат 200 мл вода. Добавя се мащерката и се оставя да ври още 10 минути. В зелевите листа се слага от кавърмата и се завиват сарми, които се подреждат със сгънатата част надолу. Налива се един пръст вода и тавичката се покрива с алуминиево фолио. Пече се около 15 минути в предварително загрята на 200 С фурна, фолиото се маха и кавърмата се запича за 3-4 минути, след което се поръсва с нарязан на ситно магданоз.